Celeste (14) veranderde met de komst van de BMX Playground in Eindhoven Strijp

Celeste_700x467‘Sinds de baan er ligt, doe ik geen vervelende dingen meer’

De 14-jarige Celeste geniet bijna dagelijks van de BMX Playground in Strijp, Eindhoven. Hij zegt, dat de komst van baan zelfs zijn leven heeft veranderd. “Eerst deed ik allemaal vervelende dingen met mijn vrienden. Uit verveling. Dat is nu helemaal voorbij. We zijn met zeven, acht vrienden bijna iedere dag op de baan bezig.” De gebruikerservaring van een tiener.

‘Helemaal voor ons’
Hij vond fietsen wel leuk, maar Celeste deed er niet zoveel mee. Tot Laurens Dingen in de Eindhovense wijk Strijp zijn passie voor BMX’en ging verkondigen en er zelfs een echte prachtige BMX Playground werd aangelegd. Celeste en zijn vrienden keken hun ogen uit. “Het zag er al meteen prachtig uit. Wij zagen de baan groeien en echt worden. Helemaal voor ons.” De aantrekkingskracht van BMX was al groot toen de baan werd geopend. Daarna is de interesse van Celeste en zijn vriendengroep explosief gestegen.

‘Handiger met de fiets’
Celeste kwam via Laurens Dingen in aanraking met de acrobatische tak van de wielersport. “Ik wilde altijd wel iets met fietsen doen, maar eigenlijk fietste ik nergens. Een beetje stunten met de fiets leek me wel wat. Nu met de baan doe ik het bijna iedere dag.” Hij merkte ook, dat de dagelijkse ‘vrije training’ effect heeft. “Ik ben veel beter geworden met de fiets. Veel handiger ook.”

Van ‘schoffie’ tot wielertalent
En er is nog iets veranderd. Uit verveling haalde Celeste in het verleden vaak kwajongensstreken  uit. De grens werd niet overschreden, maar die dreiging was er voor de toekomst wel. Dat is nu helemaal voorbij. De baan in Strijp vraagt zoveel aandacht, dat hij alleen voor het maken van huiswerk (‘het belangrijkste van allemaal’) de Playground tijdelijk links laat liggen.

‘Keivet, mooi en stoer’
Celeste: “Het ging niet goed. Ik wist ook dat het niet klopte, wat ik deed, maar er was niks anders. Door de Playground ben ik alleen nog met fietsen bezig. Ik wil topsporter worden. De andere jongens hebben hetzelfde gevoel. Die baan is het beste wat onze buurt is overkomen. Keivet. Mooi. Stoer. Sportief. Ik woon om de hoek, 30 seconden fietsen. Als ik niet naar school hoef, ben ik er soms van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Het is echt chillen joh, op de fiets.”

Geestelijke vader Laurens
Laurens Dingen is er ook nog steeds vaak bij om de opkomende talenten verder wegwijs te maken. “Laurens is er bijna elke dag. Hij is altijd met BMX bezig. We noemen hem ook ‘Mister BMX’. Hij kan heel mooi uitleggen hoe het moet”, zegt Celeste. “Ja, ik weet dat Laurens de baan heeft bedacht, maar hij is eigenlijk ook onze coach. Ik heb hierdoor een ander leven gekregen.”