‘Een ontmoetingsplek en prachtige sportlocatie’

Raymon_vd_Biezen_700x467Bondscoach Raymon van der Biezen gelooft heilig in waarde BMX Playgrounds

Raymon van der Biezen hoorde jaren bij de mondiale BMX-top, maar hij heeft zijn sport voor de voordeur van zijn ouderlijk huis in Heesch geleerd. Op een zelf aangelegd BMX-terrein. Met zelf gegraven kuilen en zelf gebouwde obstakels. Met de komst van BMX Playgrounds zou dat voor de nieuwe generatie potentiële BMX’ers niet meer nodig zijn. “Een briljant plan van Laurens Dingen”, vindt Raymon, die onlangs samen met Rob van den Wildenberg tot nieuwe bondscoach van de BMX’ers is benoemd. “Het is goed voor onze sport, maar het houdt de jeugd ook nog eens van de straat. Sportief en sociaal gaan hand-in-hand.”

‘Mooi en veilig’
Raymon heeft al een kijkje genomen bij de eerste BMX Playground van ontwerper Laurens Dingen en bouwer Johan de Krom uit Etten-Leur. Het bleek een openbaring. Raymon: “Geweldig! Ik werd bijna jaloers als je ziet hoe mijn generatie het vroeger moest leren. In Eindhoven ligt een prachtige baan. Hij oogt spectaculair en rijdt lekker. De jeugd maakt er volop gebruik van. Aan de veiligheid van de baan is ook goed gedacht. Laurens Dingen heeft hem ontworpen en dat kun je aan hem wel overlaten.”

‘Magneet voor de jeugd’
“Dit soort banen vormen een perfecte combinatie van het sportieve- en het sociale aspect. In achterstandswijken is dit goud waard. Het werkt als een magneet op de jeugd met hun fietsen”, vindt Raymon. “Ze worden alleen maar enthousiaster als ze er handiger in worden. Het is een gouden vondst. Ik zou het geweldig vinden als de BMX Playground in meer gemeentes wordt aangelegd. Het betaalt zich echt terug als ontmoetingsplek en trekpleister voor mensen uit de wijk.”

‘Zelf kuilen graven’
Raymon van der Biezen werd als 4-jarig jochie voor het eerst geconfronteerd met BMX, toen hij zijn neef bezig zag. Hij ging kijken naar hem in Nuland en Oss, vlakbij zijn toenmalige woonplaats Heesch. Vervolgens ging de piepjonge Raymon voor het huis van zijn ouders op een veldje zelf kuilen graven. “Zo heb ik het geleerd, zoals voetballers vroeger op straat leerden voetballen. Het is nu voor mij pure nostalgie. Maar een baan zoals in Eindhoven zou op veel plekken in Nederland nog heel welkom zijn. Wij als BMX’ers hebben nog steeds te weinig faciliteiten al is een dergelijke baan wel het meest geschikt voor beginners om kennis te maken met deze fantastische sport.”

‘Veiligheid in verkeer’
Wat is de toegevoegde waarde van een openbare BMX Playground? Raymon: “Ik kan het sociale aspect niet genoeg benadrukken. Als je in Eindhoven gaat kijken, weet je meteen wat ik bedoel. Natuurlijk de interesse voor onze sport. Maar ook andere belangrijke zaken. Kinderen kunnen onwijs goed leren BMX’en op zo’n baantje. Je bent sportief bezig en je technische vaardigheid op de fiets groeit spelenderwijs. Dat heeft ook effect in het dagelijkse verkeer. Je veiligheid neemt echt toe, want je kunt beter anticiperen op onverwachte situaties.”