‘BMX Playground, een baan voor jong en oud’

Het concept van de BMX Playground komt uit de koker van Laurens Dingen. Hij is zelf een voormalig BMX-topper met een nationale titel op zak. Laurens ontwierp de eerste BMX Playground en zocht en vond daarvoor in De Krom B.V. een partner, die de baan kon realiseren.

Laurens noemt de BMX Playground ‘een baan voor iedereen’. Laurens: “Hij is voor jong en oud. Ik ben al mijn hele leven gepassioneerd voor het fietscross en probeer ook voortdurend andere mensen voor deze mooie sport te inspireren. Met het concept van de BMX Playground heb ik daarvoor nu een prachtig nieuw middel in handen. De baan is voor jong en oud. Hij is geschikt voor iedereen. Voor mensen, die kennis willen maken met BMX, maar ook voor gevorderden. De baan is zelfs een prima trainingsmodel voor professionals.”

De BMX Playground heeft ook een grote functie als sociale ontmoetingsplaats. De waarde daarvan heeft de baan in Strijp intussen al bewezen. Hij heeft tot grote trots van Laurens voor een ongekende opleving in de wijk gezorgd, die vlakbij de grote Eindhovense blikvanger Evoluon te vinden is.

“De omwonenden zijn nauw betrokken bij de baan. Ze voelen zich er ook verantwoordelijk voor”, zegt Laurens. “De waarde van de baan voor de jeugd in de wijk is niet in geld uit te drukken. Hij houdt de jongeren bezig. Van heel jong tot oudere jongeren. Ik ga er regelmatig kijken en zie het enthousiasme en de bezettingsgraad van de baan met enorm veel plezier. Het sociale aspect gaat nog verder, want optioneel kan er zelfs een container geplaatst worden, die dienst kan doen als werkervaringsplaats voor een fietsenmaker.”

Kost de aanleg van een baan veel tijd? Laurens: “Nee, hij kan overal en in een tijdsbestek van een paar maanden worden gerealiseerd. De Krom regelt alles. Wij kunnen de gemeentes of organisaties ook wijzen op subsidiemogelijkheden. De kosten zijn sowieso al beheersbaar, want het valt reuze mee. Maar de subsidiemogelijkheden maken het nog aantrekkelijker. En dan heb je echt een geweldige publiekstrekker in jouw omgeving.”

De BMX Playgrounds lijken in eerste instantie op de Johan Cruijff-veldjes. Maar het concept van de fietscross-banen gaat veel verder dan dat van de voetbal- en basketballveldjes, want de Stichting BMX Playground¬† biedt een uitgebreid begeleidingstraject aan. Na het gereed komen van de aanleg kan de Stichting voor programmering zorgen. Te denken valt aan workshops, begeleiding van scholenprogramma’s en meerdere fietsactiviteiten.