‘BMX Playground heeft grote sociale betekenis’

Bas_de_Bever_700x400

Oud-topper Bas de Bever vergelijkt de BMX Playground met Cruijff- en Krajicek-sportveldjes

De vorige BMX-bondscoach en voormalig topper Bas de Bever kent het initiatief en ontwerp van voormalig BMX-topper Laurens Dingen. De Bever juicht de aanleg van BMX Playgrounds van harte toe. Hij heeft nog niet kennis gemaakt met de baan in Eindhoven, maar zag foto’s en sprak gebruikers van de playground in Strijp. “Het ziet er geweldig uit en ik vang enthousiaste reacties op. Als ik het in mijn programma kan inpassen, ga ik zeker kijken en ervaren hoe het is.”

‘Grote sociale betekenis’
De Bever weet zeker, dat een baan als in Strijp ook in andere gemeentes een succes oplevert. “Het trekt jeugd en maakt ze enthousiast voor het fietscross. Ik heb begrepen, dat de baan in Strijp in korte tijd een grote sociale betekenis heeft gekregen. De Playground is er niet meer weg te denken. Dat zal elders niet anders zijn.”

‘Ongedwongen sporten’
Hij ziet vooral voordelen op het sociale en sportieve vlak voor jongeren. “Zoals in Eindhoven kan het een leuke plek zijn voor de jeugd om ongedwongen te sporten en ze leren er ook nog eens spelenderwijs grote handigheid op de fiets. Of het nou voor BMX, veldrijden, mountainbiken, wielrennen of gewoon fietsen op de weg is. Je leert nergens beter met een fiets om te gaan dan in BMX.”

‘Grotere aanwas sport’
“Het is natuurlijk ook perfect voor het BMX in het bijzonder. Meer van dit soort banen kunnen voor een grotere aanwas voor onze sport zorgen. Al zie je jonge BMX’ers ook uitwaaien naar andere takken van de wielersport. Maar een BMX Playground is hoe dan ook goed om de aanwas van onze sport op peil te houden. Het is een geweldig idee van Laurens Dingen. Ik ken Laurens goed. Een sociaal bewogen mens. Dat aspect zal bij hem zeker een rol spelen, maar Laurens is ook een BMX’er in heel zijn lijf. Het is een perfect idee.”

‘Gegarandeerd succes’
Bas de Bever wijst naar de al bestaande pumptracks. Kleinere baantjes dan de BMX Playground. De techniek is ook iets anders, want eigenlijk is een pompbeweging op de pumptracks voldoende om vaart te maken. Op de Playground wordt ook gefietst, zoals op de wedstrijdbanen. “De pumptracks zorgen samen met het olympische karakter van onze sport voor steeds meer aandacht”, weet de bondscoach. “De BMX Playground is weer een stap verder. Ik zou meerdere banen dan ook zeer toejuichen. Gegarandeerd succes.”